4. Versterken uitvoeringspraktijk
Regie, snelheid en menselijke maat centraal
Om dakloosheid te verminderen is het cruciaal dat er goed wordt samengewerkt tussen alle partijen die betrokken zijn bij dakloosheid. Zowel op nationaal niveau als op regionaal of lokaal niveau.
Het is de taak van de ministeries, publieke dienstverleners, medeoverheden, toezichthouders en de politiek om te zorgen dat de publieke dienstverlening aansluit op de behoeften van mensen. Dit lukt nog niet altijd. Daarom is een belangrijke actielijn van het Nationaal Actieplan om dit te verbeteren. Er is vrijwel geen situatie denkbaar waarbij meer domeinen samenkomen dan in het geval iemand dakloos raakt. Het bewerkstelligen van snellere en betere dienstverlening over domeinen heen aan mensen die (dreigend) dakloos zijn gaat immers niet alleen over wonen, maar ook over het hebben van een briefadres, toegang tot zorg, het oplossen van schulden, participatie en welzijn. Niet over slechts één vraagstuk. Dat tegelijkertijd en vanuit één hand aanbieden aan mensen kan en moet nog veel beter. Om inzicht te krijgen in wat er al goed gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn, is in opdracht van het ministerie van VWS een onderzoek uitgevoerd in een steekproef van 6 gemeenten versterken uitvoering aanpak dakloosheid: de basis snel op orde.
Ook bijvoorbeeld instanties die zich bezighouden met veiligheid, gezondheid en welzijn, moeten goed samenwerken. Het doel is dat mensen die direct met de uitvoering bezig zijn, op basis van de specifieke behoefte van de mensen snel en volledige ondersteuning kunnen bieden.
Meer weten?
Klik hieronder op een van de actielijnen om meer te lezen:
- Versterken bestaanszekerheid
- Preventie
- Wonen Eerst
- Versterken uitvoeringspraktijk
- Geen beleid zonder ervaringskennis
- Inclusieve aanpak