Jongerenpanel - Compilatievideo
Kelly:
Wij als jongerenpanel gaan in gesprek met gemeenten en met jongeren, we halen ervaringen op en koppelen die terug.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Jongerenpanel Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren
Luisa:
Voor dakloze jongeren is het gewoon heel moeilijk om de regie in handen te houden als ze met meerdere instanties samen moeten werken. Maar ook om de juiste hulp te krijgen, contact te houden, hulpvragen, noem maar op. Dat is gewoon te lastig als je zelf mentale problemen hebt en een te grote rugzak hebt eigenlijk.
De jongerenregisseur heeft een mandaat, dus die kan af en toe gewoon als het echt nodig is, ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het briefadres in orde is of dat er een uitkering geregeld wordt.
Zelf ga ik in het bestuurlijk overleg, ga ik mijn verhaal daar ook bekendmaken en ze er ook van overtuigen dat het belangrijk is om een jongerenregisseur te hebben. Dat is dus inmiddels gelukt, waardoor ze een pilot hebben gestart in Den Haag en vier jongerenregisseurs hier nu starten.
Als het aan mij ligt mogen ze er vandaag wel mee beginnen en ja, aanpakken gewoon, zodat die jongeren echt naar hun toekomst kunnen kijken.
Beeldtekst: 24-uursopvang
Josephine:
Het probleem in een jongerenopvang is dat er niet overal in Nederland een 24-uurs opvang is, dus dat betekent dat je van negen tot vijf buiten moet zijn.
Het is sowieso belangrijk dat iemand een plekje voor zichzelf heeft, maar hoe ik het heb ervaren is, als iemand dakloos is, is het nog belangrijker om een plekje voor jezelf te hebben omdat je eigenlijk nog meer tijd nodig hebt om te herstellen.
Beeldtekst: Toegang tot de gezondheidszorg
Femke:
Het probleem momenteel is dat wanneer een jongere dakloos wordt, dat die zich moeten aanmelden bij de daklozenopvang. En vaak lijkt dat maar de enige route te zijn. Echter is dat niet altijd zo en deze informatie wordt niet altijd met de jongere gedeeld. Als een jongere ervoor kiest om niet naar de opvang te gaan, omdat het om wat voor reden dan ook niet bij hun past, dat de zorg die daarbij komt kijken, dus therapie, geldzaken, dat soort dingen, die duren ook veel langer, waardoor een jongere veel langer met de problemen blijft kampen die dan ook groeien.
Wat ik heel graag wil doen, is ervoor zorgen dat de informatie die bij de eerste aanmelding wordt verleend, dat die meer inhoud bevat. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat de toegang tot zorg breder is en dat iedereen die hulp nodig heeft ook hulp krijgt.
Beeldtekst: Schulden
Lisa:
Als jongeren achttien worden denken ze: hé leuk, ik ben achttien. ik kan van alles en nog wat doen. Maar ze letten niet op het feit dat ze dan wel een stukje verantwoordelijkheid hebben om rekeningen te betalen. Ze raken dan dusdanig zo erg in de schuld dat ze eigenlijk bijna niets meer kunnen.
Ik ben van mening dat wat er eigenlijk mis gaat op het moment dat jongeren schulden hebben en dat onder de 5.000 euro zit, dat dit niet gelijk gezien wordt als een hele hoge schuld waardoor ze niet snel genoeg geholpen worden en het eigenlijk op eigen benen zouden moeten doen.
Ik ga alle gemeenten overtuigen om met schulden aan de slag te gaan. En een mooi voorbeeld daarvan is het JPF en de campagne 'Elke Schuld Telt'.
Beeldtekst: Briefadres
Kelly:
Als je dak- of thuisloos bent, kun je je vaak niet op een normaal woonadres inschrijven. Of omdat je geen vaste slaapplek hebt of uit angst voor de kostendelersnorm. Dat betekent dat je geen studiefinanciering of uitkering aan kunt vragen, geen zorgverzekering kunt afsluiten, geen baan kunt zoeken of je kunt inschrijven voor sociale huurwoningen.
Als de gemeente uit zou gaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen, dan is er misschien één persoon die fraude pleegt, maar er zijn 30 jongeren die wel direct aan de slag kunnen met hun leven. Geef iemand eerst tijdelijk een briefadres en daarna die toetsing, kijk daarna of dat de beste oplossing is. Schaf de kostendelersnorm af of kijk of die tijdelijk buiten beschouwing kan worden gelaten. Geef die jongere de kans om direct stappen te zetten in zijn leven en laat hem niet twee maanden zitten.
Josephine:
Ik hoop dat alle gemeenten nu naar de jongeren luisteren, zodat zij een betere plek krijgen en een beter leven.
Logo ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt in beeld.